Türkmen kelimesinin anlamı aşagıdakilerden hangisi değildir?

24 Mayıs 2010 Pazartesi

TÜRKMEN NAHARLARI(TÜRKMEN YEMEKLERİ)

TÜRKMEN MUTFAĞI HAKKINDA BİLGİLER


Türkmen Mutfağı ete ve sebzeye dayanır. Ayrıca bu mutfakta çok da pirinç tüketilir ve Türkmenler özellikle pilavları ile ünlüdür.
Bu mutfakta ekmeğin de çok önemli bir yeri vardır. Ekmeğin, sütlüsü, yumurtalısı, yağlısı, "Petir ekmeği" gibi değişik çeşitleri yapılır.
Türkmenler günde üç öğün yerler. Geleneksel yeme alışkanlığını korumuş olan halk, sabahları genel olarak, peynir, yumurta, tereyağı, reçel ve bal yer, süt ve çay içer.
Öğle yemeğinde, salata, çorba, kızarmış veya haşlanmış et yiyen Türkmenlerin akşam yemekleri ise çok hafiftir.
Türkmenistan'da bölgeler arasında mutfak alışkanlıkları değişir. Mesela "Çerçer" yöresinde et ve meyve çok tüketilir. Hazar Denizi kıyılarında ise etten çok balık tüketilir. Aşkabat yöresinde de yine bol etli yemekler yapılır. Yarma ile pişen etler, pilavlar, şiş kebaplar, haşlamalar ve dolmalar Türkmenlerin yemeklerinin en önemlilerindendir.
Türkmenler perşembe ve cuma akşamları ölülerinin ruhu için pilav pişirirler. Dua okuyarak kaybettikleri sevdiklerini anarlar ve onların anılarına pilav yerler.
Türkmenlerin en lezzetli içkisi "Çakıf" dedikleri üzümden yapılan bir içkidir. Ayrıca çeşitli kanyakları da vardır.
Türkmenlerde akşamüstü mutlaka çay içilir, çayın yanında genellikle kuru veya taze üzüm ve reçel yenir. Yemeklerden sonra ise yeşil çay içilir. Türkmenler çayı çok sever ve çok da içerler. Genellikle çayı "çaylık" dedikleri bir çaydanlıkla ortaya getirerek bitinceye kadar içerler.
Yemek sırasında ise daha çok ayran içer ve yoğurt yerler. Türkmenler ayranı deve sütünden de yaparlar. Bu ayran diğerinden daha lezzetli ve kıymetlidir. Konuklarına özellikle deve sütünden yapılmış ayran ikram ederler. Deve sütü kaymağını ise sabah kahvaltıda yerler.
Türkmenlerin günlük yemeklerinde tatlı yeme alışkanlığı yoktur. Tatlı yerine taze ve kuru meyve yerler.
Türkmenler tatlıyı özel günlerde hazırlarlar. Özellikle bu tatlılar düğün gibi törenlerde yapılır. Bu tatlıların en yaygın olanları "Şekşeki" ve "Katlama"dır. Özellikle düğünlerde gelinin arkadaşları tarafından yapılan Şekşeki hafif bir hamur tatlısıdır. Katlama ise, kız evlendikten 40 gün sonra ailesinin evine gider. Damadın akrabaları o gün ilişkiler tatlı olsun diye Katlama yaparak kız evine götürürler. Kızın ailesi de kızlarım ziyarete giderken yine Katlama götürür.

TÜRKMENİSTANIN BAŞLICA YEMEKLERİ
TÜRKMEN ÇORBASI

Malzemeler:

1 kg. süzme yoğurt,

1 çorba kaşığı un,

2 su bardağı yarma,

1 çay bardağı nohut,

1 çay bardağı yeşil mercimek,

1 adet yumurta,

pul biber,

nane,

salça,

tuz,

istenirse yağ

Yapılışı:

Yoğurda 1 tatlı kaşığı nane, 1 yemek kaşığı un ve yumurta, koyun, iyice çırpın. Diğer tarfatan sırasıyla nohut, mercimek ve yarmayı haşlayın. yoğurda su koyarak ayran kıvamına getirin. Ocağa yerleştirin 15 dakika kaynatın. (Pişirmeden önce nohutlu karışımı ekleyin) Çorba sıcakken kesilmesin diye içi su dolu kaba tencere ile oturtun, bu esnada karıştırın. Diğer taraftan bir tavada yağ, nane, salçayı kızdırın, çorbanın üzerine gezdirin.

TÜRKMEN KEBABI
MALZEMELER


4 adet tavuk şinitzel (göğüs)

1 bardak erişte

2 yemek kaşığı margarin

1 adet soğan

4 adet yeşil soğan

2 adet kırmızı biber

2 adet yeşil biber

1 çay kaşığı hardal

2 yemek kaşığı soya sosu

2 bardak su

HAZIRLANIŞI

Erişteyi 1 kaşık margarinle birlikte pembeleştirin.
Tavuk şinitzelleri veya beyaz tavuk göğüslerini parmak şeklinde ince ince kesin.
Soğanları halka şeklinde, yeşil soğanları uzun uzun doğrayın. Biberleri ise ince ince kıyın.
Parmak şeklindeki tavukları, kalan 1 kaşık yağla birlikte iyice kızartın. Doğradığınız sebzeleri içine atıp, kavurarak pişirin. Daha önce kavurduğunuz erişteleri ekleyin.
Soya sosu ile hardalı 2 bardak suda çırpın. Tavukların üzerine dökün. Suyunu çekene kadar pişirin.
Öneri: Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin mermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.
malzemeler:


TÜRKMEN PİLAVI
MALZEMELER
1 kg baldo pirinç (yaklaşık 4 su bardağı)
400 gr havuç (3 orta boy)
400 gr soğan (2 orta boy)
yarım paket teremyağ
600 gr net(kemiksiz) kuzu sotelik et
2 kaşık salça
2 bardak haşlanmış nohut
tuz
karabiber
1 kaşık tereyağ

HAZIRLANMASI:
1. pirinçleri ıslatın. havuçları rendeleyin. soğanları el ile küçük küçük doğrayın. (blendır ile lezzetli olmuyor.)
2. teremyağı eritip soğanları içine koyun ve 1-2 dakika kavrun. üzerine et ilave edin, kendi suyu ile pişirin. (etler bıraktığı suyu çeksin, eğer et hala sertse biraz sıcak su ekleyin) pişmesine yakın havuç koyun. et ile beraber pişirmeye devam edin.
3. 2 kaşık salçayı, tuzu, arzuya göre biraz karabiberi ve haşlanmış nohutları tencere ekleyin. daha önceden ıslattığınız baldo pirinci ilave edilip, malzemenin üstünü bir serçe parmağı inceliğinde geçecek şekilde sıcak su ilave edin. önce biraz hızlı ateşte sonra kısık ateşte suyunu çektirin. üstüne tereyağı parça parça koyarak demlenmeye bırakın.
4. servis öncesi pilavı iyice karıştırarak büyükçe bir kase içine koyun ve servis tabağına ters çevirin. yanına turşu veya domates,salatalık ve ayranla servis yapın.

2 yorum: